Paks panzió

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Látnivalók

Paks város Tolna megyében, a Paksi kistérség központja. A település közel húszezer lakosával Szekszárd és Dombóvár után a megye harmadik legnagyobb városa. Történelme az őskori civilizációktól egészen a legmodernebb korig ível, az egykor itt húzódott Duna-menti hadiút évszázadokra jelentőssé tette. Sváb népszokásairól és jellegzetes halászlevéről messze földön híres. Kisváros létére igen sok rendezvénynek ad helyet, mint például a Gastroblues Fesztivál, a Paksi Harmonika Fesztivál, Duna-parti rendezvények, valamint a Szüreti felvonulás és mulatság. Országos ismertségét legfőképp atomerőművének köszönheti, amely Magyarország egyetlen energiahálózatra kapcsolt atomerőműve. Ennek köszönhetően kiemelkedő gazdasági teljesítménye miatt a legdinamikusabban fejlődő magyar városnak tartják. A város gazdasági ereje a környező települések lakosságának jó részét is vonzza, sokan dolgoznak ingázóként.
 A város három fő részből áll: az Óvárosból, a Szérűskertből és az Újvárosból.Új katolikus templom:

 Kolbert Mátyás plébános 1987. február 11-én bízta meg Makovecz Imre építészt a paksi római katolikus egyházközség nevében a templom megtervezésével. Az alapkőletétel 1988 Pünkösd ünnepén történt meg. Dr. Cserháti József püspök úr végezte. A templomot 1990 Pünkösdjén Mayer Mihály pécsi megyéspüspök szentelte fel. A paksi Szent Lélek templomba mintegy 200 köbméter faanyagot építettek be. A kupolák fapillérei a Pécs melletti Árpádtetőről, a templom nyolc faoszlopa és tornya Sopronból való. A nagyobb hajlított szerkezeteket a Somogy megyei Csurgón gyártották le. A kisebbeket egy dunabogdányi asztalos készítette. Az összes ácsmunkát Nyíri Sándor fóti ács és társai végezték.


Lussonium:

 A közeli Dunakömlőd melletti Sánchegyen a IV. században felépített castrum (tábor), a Lussonium, a provincia határát képező erődláncolatnak volt az egyik tagja. A rómaiak később már a védelmi vonalként (védőfalként) funkcionáló limest is felhúzták, aminek maradványai ma is láthatók az Imsósi-erdő peremén.


Paksi Atomerőmű:

 A paksi atomerőmű létesítése volt a XX. század legnagyobb ipari beruházása Magyarországon. Az atomerőmű névleges teljesítménye a teljesítménynövelés befejezésének köszönhetően már 2000 MW. Ezzel a magyarországi villamosenergia-termelésben meghatározó szerepet tölt be, annak több mint 40%-át adja. 2009-ben az erőmű négy blokkja összesen 15 427 GWh villamos energiát termelt.


Sárgödör Tér:

 A Sárgödör Tér a pincéiről, borászatairól híres. Számos méltán híres borászatnak ad helyet. Pincék, pincehálózatok alkotják, melyek évszázadok óta meghatározó szerepet töltenek be a paksi borászatban.Gastroblues fesztivál:

Az 1993-ban indult sorozat hazánkban elsőként „házasította" a minőségi zenét és a kulináris élvezeteket egy rendezvényen. A gasztronómiai bemutatók és a főzőversenyek mellett, megrendezik a Borbarátok Találkozóját is. A vezérelv: hogy  a legjobb zene sem élvezhető száraz torokkal és korgó gyomorral.Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz